In articolul precedent am abordat aceasta tema din perspectiva nevoii umane firesti de a simti acceptarea si simpatia celorlalti. Aparea in acest context credinta ca daca iti dezvalui acele laturi ascunse grijuliu ani in sir (din convingerea ca sunt rele, urate sau gresite), risti sa fii judecat si chiar respins, chiar daca cel caruia ii vorbesti este un specialist in domeniul psihologiei.
Totusi, in spatele dificultatii de a merge la psiholog se afla adesea un cumul de motive. Va invit sa exploram in continuare si alte posibile ganduri, temeri si atitudini care mentin convingerea ca este mai bine sa eviti cabinetul de psihologie.
- Eu cui ma adresez? Si pana unde pot merge cu destainuirea?
O retinere des intalnita in randul clientilor vine din a nu sti care sunt regulile si limitele in acest spatiu de interactiune. Este dificil sa definesti cu precizie care probleme pot fi aduse in discutie si care nu sau pana unde poti merge cu deschiderea si dezvaluirile. Asadar, aceasta ingrijorare este cum nu se poate mai naturala. Este firesc sa existe intrebari si neclaritati privind aceste limite avand in vedere noutatea si ineditul contextului. Terapeutul este cel care te poate ghida cu empatie, tact si blandete in procesul de autodezvaluire. El te ajuta sa iti descoperi propriile limite in acest sens. De asemenea, el va recunoaste limitele propriei competente, asumandu-si eventuala nestiinta in anumite zone specifice. Tot el te va indruma catre alti specialisti, atunci cand va fi nevoie.
- Dar daca nici psihologul nu ma va intelege si nu ma va putea ajuta?
Este adevarat ca psihologii si psihoterapeutii, ca orice alti specialisti, au limite in ceea ce priveste aria lor de competenta. De cele mai multe ori, ei se specializeaza pe anumite problematici si dificultati. Insa, cel mai probabil, ei au acces la o retea de profesionisti care detin competentele care lor le lipsesc. Prin urmare, a lua legatura cu un specialist in domeniul psihologiei reprezinta un pas important catre rezolvarea dificultatilor tale. Acest demers iti creste sansele de a ajunge in locul potrivit, unde poti primi suportul de care ai nevoie. In general, un client motivat spre autocunoastere si dezvoltare personala, alaturi de o relatie terapeutica buna sunt ingredientele esentiale pentru realizarea schimbarilor dorite.
- Cat de intruziv si neplacut va fi sa vorbesc despre mine?
Odata facut acest prim pas, poti te confrunti cu o alta provocarea. Este vorba despre efortul de a sapa in interiorul tau si de a scoate la suprafata exact acele laturi ale tale pe care mult timp te-ai simtit nevoit sa le tii ascunse. Inca de mici, noi invatam o serie de strategii, numite si mecanisme de aparare, prin care evitam sa ne confruntam cu anumite emotii, ganduri si atitudini care par a fi greu de tolerat. Apelam la aceste strategii fiind impulsionati de propriului disconfort sau de atitudinea de respingere manifestata de parintii si apropiatii nostri. Foarte probabil mecanismele de aparare au fost eficiente in majoritatea contextelor de viata. De cele mai multe ori insa, eficienta lor a venit la pachet cu un cost semnificativ si cu riscul ca echilibrul fragil instaurat de ele sa cedeze sub impactul anumitor evenimente de viata. Aici intervine psihoterapeutul. Sub ghidarea acestuia si in limitele confortabile pentru tine, poti demonta treptat aceste mecanisme pentru a intelege de unde vin, care parti ale lor sunt utile si care sunt mai degraba contraproductive. Nimic din acest demers nu trebuie sa fie fortat, ci fiecare pas se face in ritmul si cu permisiunea clientului.
- Teama de stigma sociala care planeaza asupra tulburarilor psihice
Un subiect delicat, dar inca mult prezent in mentalitatea contemporana este teama de a fi incadrat automat in categoria „celor cu probleme mintale”. Aici te confrunti probabil cu doua forte antagonice care iti amplifica disconfortul. Pe o parte a baricadei se afla teama de stigma sociala asociata tulburarilor psihice si psihologice. Pentru a compensa necunoasterea reala a domeniului, aici s-au conturat numeroase mituri (lipsite de specificitate, nuante si adeseori de contact cu realitatea) in legatura cu manifestarile si implicatiile tulburarilor psihice. Acestea te pot tine pe loc de cate ori intentionezi sa apelezi la suportul unui psiholog. De cealalata parte a baricadei, se afla disconfortul pe care il resimti tot mai mult si nelinistea de a nu sti care este in fapt problema ta: Are un nume? Mai sunt si altii care se confrunta cu ea? Este o problema grava? Poate fi ea tratata cu succes? Pentru ca nu imi pot asuma sarcina utopica de a rasturna mentalitatile, voi veni aici cu o singura mentiune. Ce am observat in aceasta privinta este ca teama de a fi catalogat intr-un mod depreciativ, precum si atitudinea personala fata de disconfortul si tulburarile psihice si psihologice se modifica mult odata ce clientul intra in contact cu lumea psihologiei si a psihoterapiei.
- Oare voi putea incadra costurile psihoterapiei in bugetul lunar?
Nu in ultimul rand, voi puncta aspectul material care poate ridica in sine o bariera in calea adresarii la psiholog. Aici poate exista temerea ca pretul psihoterapiei este unul prohibitiv. Fara a avea pretentia de a fi desfasurat in prealabil o sondare temeinica a pietei, mentionez ca pretul mediu in momentul de fata este undeva intre 100-120 de lei pe sedinta, iar frecventa uzuala este de o sedinta pe saptamana. Totodata, stiu insa ca multi terapeuti sunt deschisi spre a negocia acest aspect cu clientii lor, astfel incat costurile sa nu reprezinte un obstacol in calea accesului lor la serviciile de psihoterapie. In acest sens, este important sa existe un echilibru in termeni de accesibilitate-investitie. Costul ideal este cel resimtit de client drept o investitie semnificativa, fara a deveni insa impovarator pentru bugetul sau.
Cu speranta ca am punctat principalele motive ale retinerii de a merge la psiholog, inchei acest articol cu incurajarea de a va informa (din surse de specialitate, credibile si diverse) despre acele realitati care va starnesc neliniste. Temerile se mai domolesc un pic atunci cand sunt numite si intelese.